Jak na výběr nože do přírody

13. listopad 2017 | 07.36 |
blog › 
Jak na výběr nože do přírody

Nůž je jednou z nejdůležitějších součástí vybavení do přírody. Proto je velice důležité věnovat výběru patřičnou pozornost a nákup neuspěchat. Nejprve si musíme ujastnit, co od takového nože do přírody očekáme, na co všechno ho budeme používat a kolik jsme ochotni utratit.

Zavírací nůž či pevná čepel

Jedním z hlavních kritérií při výběru je konstrukce nože. První možností jsou zavírací nože, jejichž hlavní výhodou je skladnost a nízká hmotnost. Jsou to nože ideální na každodenní nošení, poslouží k přípravě potravin, ale  na hrubší práci se nehodí. Vyrábí se jednak jednoduché zavírací nože a nebo tzv. multifunkční nože, které jsou vybaveny dalšími nástroji, jako je šroubovák, nůžky či pilka. V případě nože do přírody bych rozhodně doporučil nůž s kvalitní pojistkou proti zavření. Nože s pevnou čepelí mají v přírodě rozhodně širší využití. Poslouží nejen k nakrájení chleba, ale kvalitním nožem můžeme rovněž naštípat dříví na oheň, osekat větve či vykopat díru v zemi. Ideální kombinací je použití zavíracího a pevného nože.

Čepel

U pevných nožů se můžeme setkat s dvojím provedením čepele. Nůž může mít klasickou hladkou čepel, případně čepel s částečnou pilkou. Osobně dávám přednost hladké, poněvadž pilka většinou není moc funkční a navíc při řezání má  tendenci materiál spíše trhat. U čepele je rovněž vhodné zvážit, zda chceme čepel s potahem z ochraného materiálu a jaký bude mít nůž výbrus.

Materiál

Důležitým faktorem je při výberu nože rovněž materiál, ze kterého je vyroben. Nožířských ocelí existuje obrovské množství a nelze jednoznačně říct, která je nejlepší. Každý materiál má své specifické vlastnosti a hodí se na něco jiného. Velmi zjednodušeně můžeme oceli rozdělit na tzv. uhlíkové a nerezové. Uhlíkové oceli lze velmi dobře nabrousit a ostří i slušně drží. Jejich nevýhodou je jejich nízká odolnost vůči korozi a majitel musí o takový nůž dobře pečovat. Naproti tomu nerezové oceli jsou téměř bezúdržbové, ale jejich nabroušení je náročnější a nikdy je nedosáhnete takové ostrosti jako u prvního typu.

Výběr kvalitního nože do přírody není snadná věc a každému bych rozhodně doporučil, pročíst si více článků, diskuzí a případně se poradit s odborníkem v outdoor obchodu.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář